Celem projektu jest przeprowadzenie badań przemysłowych oraz prac rozwojowych służących opracowaniu termostabilnych mikrokapsułek zapewniających ochronę bakteriom probiotycznym oraz próba zastosowania tego rozwiązania w produkcie żywnościowym. Projekt wynika z potrzeby dostarczenia bakterii probiotycznych z produktem w formie, która zapewni ich trwałość oraz efektywność w trakcie procesu trawienia w przewodzie pokarmowym człowieka, co ma zrekompensować coraz bardziej postępujące ubożenie mikrobioty jelitowej w populacji.
Realizacja projektu przyniesie Żur Piskorek sp. z o.o. istotne korzyści, które przyczynią się do wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku krajowym oraz województwie śląskim. Wprowadzenie innowacyjnej technologii mikrokapsułkowania bakterii probiotycznych pozwoli na stworzenie produktów o zwiększonej stabilności i efektywności, co jest kluczowe w kontekście rosnących wymagań konsumentów dotyczących produktów funkcjonalnych i zdrowotnych. Umożliwi to firmie rozszerzenie oferty o nowe produkty, które będą wyróżniać się na rynku, zwiększając tym samym jej konkurencyjność
Grupy docelowe: Grupą docelową są dzieci, młodzież i dorośli
Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 3 091 080,88 PLN (słownie: trzy miliony dziewięćdziesiąt jeden tysięcy osiemdziesiąt złotych 88/100)
Wartość dofinansowania z UE: 2 645 189,73 PLN (słownie: dwa miliony sześćset czterdzieści pięć tysięcy sto osiemdziesiąt dziewięć złotych 73/100)
Źródło finansowania: Projekt finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Śląskiego na lata 2021-2027
